Monday, October 24, 2011

"Knjige spajaju ljude"

Od juče pa do 30. oktobra na sajmu u Beogradu aktuelan je 56. međunarodni sajam knjiga. Ovogodišnji slogan sajma je "Knjige spajaju ljude" i grafički je odlično prikazan (knjige kao stubovi mosta). Sajam knjiga obožavam i u poslednjih 4-5 godina ne propuštam taj fenomenalni događaj. More knjiga i ljudi. Za svakoga po nešto.

Mislim da nijedana tehnološka inovacija neće moći da zameni tu uredno sjedinjenu gomilu papira, koja stvara poseban ugođaj dok je držite u rukama. Zvukovi, slike, boje koje je u stanju da proizvede u vašoj glavi neće moći nijedan film ili pozorišna predstava da nadmaši. 
Ne razumem ljude koje ih ne vole. Razumem da ne vole određene stilove pisanja, ali knjigu kao knjigu, to mi ne dopire do mozga. Možda im je ta averzija stvorena još u školi. Pa kada se pomene knjiga, odmah asocira na nešto dosadno i beskorisno.

Iako živimo u užurbanom svetu i ponekad se čini da vreme za čitanje knjige zvuči kao luksuz, treba se izboriti za svoje slobodno vreme. Mene to ponekad plaši. I sada kada imam samo obavezu da učim, ne stižem da pročitam nešto za svoju dušu. Treba biti optimista koji racionalno troši svoje vreme.Treba i druge podsticati na to. Što se knjiga tiče, treba ih preporučiti svima, poklanjati ih, pozajmljivati, jednostavno širiti tu ljubav, jer je u ovoj informatičkoj eri na pomolu njihov nestanak.

Jedva čekam sutra da se nađem među hiljadama naslova i da izaberem neki koji ću ušuškati u svoju policu sa ostalim knjigama. 
Čitanjem do pobede :)
Lav en pis <3No comments:

Post a Comment