Tuesday, November 29, 2011

Učenje

Videh da mi je današnja tema škola i obrazovanje. U tom slučaju, mogla bih da se pohvalim prvim položenim kolokvijumom. Spremala sam se 10 dana i zadovoljna sam, sem što uvek postoji onaj crv u glavi koji ti kaže 'Može to i bolje!'. Tako bude uvek, dok ne dostigneš maksimalan broj poena :) Ma tako je uvek u životu...

Inače, nama brucošima je dosta teško u početku da 'uhvatimo ritam' što se učenja tiče. Navikli smo na par lekcija u srednjoj, a sada je u pitanju par knjiga za učenje (ne celih, naravno). (: Dobrom organizacijom i samokontrolom se sve postiže. Smatram da je za neki zagarantovan uspeh potreban svakodnevni rad, tj provođenje vremena sa knjigom. Svaki dan, bez izuzetka. Onda, bitno je osmišljavanje tokom učenja, da za svaki pojam imate odgovarajući primer, koji sami osmislite i pomoću kojeg se može gradivo lakše zapamtiti i savladati. 

Takođe, jedan od mojih metoda za učenje, koji 'vučem' još iz osnovne je pisanje po ormaru. Iscepam iz sredine sveske 10-ak papira i onda ih zalepim preko ormara. Onda pričam tj predajem kao profesor koji objašnjava đacima neku lekciju i pišem markerima sve bitne stvari po tim papirima i stvorim u glavi jednu priču koju posle lako primenim i na usmenim i pismenim testovima znanja :) Jeste da ova metoda izistkuje dosta vremena, ali meni je uvek pomoglo. Bila sam sigurna da kada tako krenem da učim, da uspeh nema šanse da omane.

Sve zavisi i od autora knjige, tj njegovog stila pisanja, kao i koliko ste zainteresovani za gradivo koje treba da spremite, sve su to činjenice koje utiču na krajnji rezultat. Najbolje je ima ti neki opušten stav prema učenju, ali isto toliko i odgovoran stav. Smatram da, ako ste već student, onda ste sami odabrali da se usavršavate i onda priče o učenju kao mračnoj sili, mukotrpnom radu, dosadnom, bezkorisnom delanju treba ostaviti osnovcima i srednjoškolcima. Kada ste student, onda je učenje vaša opredeljenost i učenje treba shvatiti kao zanimanje, koje će se tek nakon nekog perioda (od 4 godine i više) isplatiti novčano. Do tada, to sve dođe kao volontiranje :)

Priču o mračnim predviđanima nezaposlenosti posle završenog fakulteta, neću započinjati, post bi se odužio, možda nekom drugom prilikom. U svakom slučaju, trud se uvek isplati, vera u sebe i samo sa takvim stavom možemo imati koristi od tolikog učenja. U suprotnom, zakazaćete u celoj toj fakultetskoj priči, a država, vlada, roditelji, horoskop, komšija, mesečeve mene, svetska ekonomska kriza, itd biće krvci za vaš neuspeh, naravno.Love 'en pis <3

No comments:

Post a Comment