Thursday, December 1, 2011

Sida

Iako bi danas trebalo da pišem o putovanjima, prebaciću se ipak na temu zdravlje koja je rezervisana za sredu. Pošto je danas 1. decembar, svetski dan borbe protiv side. Nekako volim ovaj dan (ne zato što se na ulicama dele besplatni kondomi) jer je u potpunosti posvećen jednoj opakoj bolesti 21. veka. Uglavnom su mladi najugroženija grupa, pa je dizanje svesti kod mladih danas veoma bitna u celoj ovoj priči. 

Kao i za sve loše stvari koje kruže ovom planetom, svi mi gajimo nadu ili smo ubeđeni da će nas te stvari zaobići. Desiće se nekom drugom, ko je veoma daleko, meni neće, mala je verovatnoća. Realno, kada bi smo se matematičkim putem bavili tom verovatnoćom, bili bismo u pravu, mala je, ali opet ne pruža nikakvu sigurnost i zaštitu. Treba biti informisan, treba biti oprezan, treba živeti zdravim životom koliko god je to moguće u ovom našem savremenom dobu.

U ovoj delikatnoj temi o sidi (aids) postoji više problema. Prvi problem je naravno zaštita od bolesti, drugi lečenje, a treći pomoć i zaštita od diskriminacije obolelima. Ne zna se šta je teže postići.

Svi mi dobro znamo priču o zaštiti prilikom seksualnih odnosa. Slušamo je još od osnovne škole (7. ili 8. razred). Mislim da odatle sve počinje. I smatram da bi se akcenat trebalo staviti na seksualno obrazovanje još u tim godinama. Kod ovih starijih omladinaca, teže je nekako dopreti, ako nemaju pre toga bar neko predznanje. 

E sad, što se tiče zaštite u vidu kondoma... Razumem mušku populaciju do neke granice, da je zeznuto kada imaju oko svog polnog organa sintetički omotač, ali ako ga već ne volite onda lepo devojčicu pod ruku i pravac na testiranje! A ako baš niste u mogućnosti, to veče ili dan, da to uradite, onda se žrtvujte, koristite kondom, neće sigurno biti toliko loše... A svakako će biti vama u korist.

Žene obično imaju veći strah od neželjene trudnoće, a ne side, pa zbog toga više insistiraju na kondomskoj zaštiti, što i može nekako da se prihvati... Neka bude razlog koji god poželite, samo koristite kondom! :)

Što se tiče već 'višegodišnjih partnera' ok, znate da ste bezbedni ako ste sa nekim tako dugo, jedino da polažete nade da se nećete drugim putem zaraziti hiv-om... A ako vam padne na pamet da švrljate, znate šta vam je činiti... KONDOM!


Zadržaću se samo na ovoj vrsti zaštite, jer mi je ona jedino normalna. Ne bi bilo umesno da  kažem koristite samo svoj špric, a ne tuđ, jer je i to jedan od načina zaštite, kod narkomana. 

Problem br 2. cu preskočiti, jer nisam stručna u oblasti lečenja ove bolesti. Sve što mogu reći je da su za ovaj problem definitivno jedino lekari od pomoći.

Ali što se diskriminacije tiče... Tu bih već imala šta da kažem. Ali što bi rekao onaj čika sa klipa KOME? Onima što su gluvi i slepi pa ne vide i ne čuju, ali samo metaforički. Dakle, ja se do sada nisam nijednom susrela sa osobom koja je obolela od ove bolesti. Ali kada bih je srela, trudila bih se svim silama da se ne oseća kao obeležena. Pričala bih sa njom/njim o svemu. Izlazila bih sa njim/njom. Preporučila bih dobre filmove, knjige, pozorišne predstave. Aktivirala bih ga/je u neke organizacije, radionice, bilo gde, gde bi mu/joj bilo omogućeno da iskaže svoju kreativnost. Pomogla bih mu/joj da uradi nešto, što će biti od koristi i ostalim obolelima i po čemu će se taj neko pamtiti i kada ga ne bude više bilo. Naravno, imala bih u podsvesti da pazim da me ta osoba ne zarazi, ali to bi ostalo samo u mojoj glavi, ne bih dozvolila telu da otkrije tu činjenicu, jer znam da bi to tu osobu povredilo. Ako ikada u životu budem imala prilike da se sretnem sa osobom koja zna da boluje od aids-a, rado bih posvetila neko svoje piskaranje tome.


Čuvajte se.

Lav en pis. <3
No comments:

Post a Comment