Sunday, February 23, 2014

Ko treba prvi da se javi?

Poznato pitanje, na koje svako ima svoj, uglavno pristrastan odgovor.
U poslednje vreme mi jedna prijateljica konstantno postavlja ovo pitanje. I ja pronađoh svoj odogovor.

Onaj ko želi da se javi.

Dakle, kada se nešto dovoljno želi i mogućnosti su takve da želja može da se ostvari, (u ovom slučaju odgovarajući način komunikacije) onda čoveka ništa ne sprečava da svoju želju realizuje.

Ovo je primenjivo na bilo koju vrstu odnosa.

Problem se javlja kada je neka osoba suviše tvrdoglava, sklona inatu i jednostavno taj prvi korak ne može da pretvori u delo. Neko će reći ''Ja želim, ali ne mogu''. ''Ja želim, ali ispašću jadna/jadan.'' ''Ja želim, ALI...''
Po mom mišljenju to su sve izgovori.

Ako nešto želite, onda je logično da znate zbog čega to želite. Bilo ko da je u pitanju, vašim javljanjem želite da mu/joj nešto stavite do znanja i nešto time postignete. Ako npr želite da kažete nekome da vam nedostaje, da želite da izađete sa njim negde ili da čujete samo kako je, da mu prenesete neku informaciju, bilo šta, ako to zaista želite, to ćete i uraditi.
Ukoliko vam je bitno šta će osoba kojoj treba da se javite misliti o vama, da li će se osećati superiorno, da li ćete na bilo koji način pogrešiti ako se nekome javite, onda vi ne želite da se javite, nego želite da ostavite adekvatan utisak na tu osobu. A to su dve odvojene stvari, zar ne?

Treba se rešiti tih predviđanja, stega, predrasuda i kompleksa. Pogotovo u ovom svetu koji je sav satkan od nekih pravila, koja uglavnom više odmažu nego pomažu. Između ostalog, to su i pravila oko javljanja, pogotovo kada su u pitanju muško-ženski odnosi.

Ukoliko se ispostavi da je neka osoba vaše javljanje iskoristila da se oseća moćno i superiorno u odnosu na vas ili na bilo koji način vas degradirala zbog tog postupka, to dovoljno govori o toj osobi. Ako se desi nešto što se ne poklapa sa vašim mišljenjem u vezi vašeg odnosa sa tobom osobom, posle javljanja, budite zahvalni sebi tj vašem javljanju, koje vam je omogućilo da otkrijete da vam ta osoba ne odgovara.

Mišljenja sam takođe, da ako se jedna osoba ne javlja drugoj osobi, a ta druga osoba se ne javlja prvoj, ''krivica'' je podeljena. U tom slučaju niko od te dve strane nema pravo da se žali na nejavljanje druge osobe. A u praksi vidimo mnogo slučajeva gde se sopstveno identično ponašanje kritikuje kada se primeti u ponašanju druge osobe, što je daleko od moralnog i poštenog ponašanja.

Pitanje ''Ko treba prvi da se javi?'' iščezne kada u svom životnom iskustvu budete imali prave osobe. Prave u smislu, da vas neće staviti u poziciju osobe koja postavlja ovo pitanje. Shvatićete da će vam biti nebitno, jer ćete znati da vas ta osoba voli i poštuje i da joj je istinski drago kad god vas čuje. Tada nećete uopšte dovoditi u pitanje vaš odnos ili imati manjak samopouzdanja, itd. Nikakve analize i kalkulacije vam neće biti potrebne.

Pošaljite poruku, napišite mail, pozovite, načina je mnogo. Uostalom, uvek postoji ona stara: bolje je kajati se što ste pokušali, nego da se kajete zbog toga što niste. Pozitivan stav o javljanju može izroditi čuda,zato ga stvorite i nikada nećete tražiti više odgovor na ovo pitanje.


Love&Peace

No comments:

Post a Comment