Friday, February 28, 2014

Slušaj svoje srce!

Ekvivalent srcu u ovom naslovu može biti duša ili unutrašnje biće. Koristiću ove izraze po ličnom nahođenju, ali u svakom slučaju mislim na jednu te istu pojavu, koja ima različite sinonime.

Otkad je sveta i veka, ljudi pokušavaju da proniknu u suštinu svog bistvovanja i da spoznaju šta je njihov zadatak na ovoj planeti. 
Život je jedna velika misterija i odgovori na neka pitanja ostaće neizrečeni, ali smatram da ih možemo osetiti.
Na koji način? Svojim srcem.

Kada se pitamo šta treba da uradimo, da li nam nešto odgovara u svetu oko nas, zapravo u tom trenutku najbolje je da se umirimo i osetimo u kakvom smo emocionalnom stanju. Najprostija podela emocija može se svesti na one dobre i loše. I to je sasvim dovoljno. Ukoliko spoznamo dobru emociju, znači da nam srce kroz tu emociju šalje znak da nastavimo putem kojim smo krenuli. Ako se osećamo neprijatno, ukoliko telom kruže loše emocije, opet smatram, da je to još jedan signal našeg srca da ne pratimo svoje želje, svoje unutrašnje biće, svoju dušu. 
Mnogo se kroz vekove polemisalo o duši. Pogotovo u krugovima psihologije. Mada, stvari su jako proste. Svako je svestan sebe, svog unutrašnjeg bića. Samo na njemu je da li će svoje unutrašnje biće slušati ili ignorisati. Ukoliko nije svestan, onda je moguće da je u pitanju bolest ili evenutalno čovek koji živi nesrećnim životom. 
Kako znamo da je to nesrećan život ukoliko čovek nije svestan sebe? Znamo jer samo srećan čovek sluša sebe svaki dan. Sledi svoje želje i svoje snove. Samo svestan sebe, čovek može da bude najbolja verzija sebe. Da se trudi da svakim danom bude bolji nego što je bio juče.
Da zna šta mu je zadatak u životu, da zna u svakom trenutku koji je ispravan postupak za njega. Samo srećan čovek može biti zahvalan na životu i smatrati ga najlepšim darom Boga, prirode, svemira ili bilo koga drugog za koga verujete da nas je stvorio.Naravno, mnogi će čoveka na svom životnom putu sputavati. Nailaziće na razna iskušenja. Ali svaka situacija koju mu život nanese biće samo mali test koji ima zadatak da proveri da li je čovek svestan sebe, svog bića, svoje duše ili je daleko od toga. 
Upravo sada možete na osnovu svog raspoloženja i stanja duha da proverite da li ste povezani sa svojim bićem ili ne. Da li ste na dobrom putu ili niste. Kakav vam je odgovor dalo vaše srce?

Nekima će to biti lak, nekima težak posao. Ali bar ako smo svesni toga da moramo slušati sebe, tj svoje srce.. Onda će stvari poćeti da se odvijaju u našu korist. U određenom broju slučajeva, naš um i srce neće pričati istu priču. Umu neke stvari neće zvučati baš tako logično. Dešavaće se da će zaurlati um na srce sa pitanjem ''DA LI SI TI NORMALNO? ŠTA RADIŠ TO?!'' Sve što treba je utišati um, oduzeti mu moć odluke koja nije u dosluhu sa vašim srcem, dušom, unutrašnjim bićem.

Još jedna važna stvar u celokupnom procesu slušanja svog srca: ne treba zavisiti od tuđih mišljenja. Dobrih i loših. Dobra mišljenja imaju tendenciju da vam se zavuku pod kožu i postanu nešto od čega ste zavisni. A loša mogu da razore vaše samopouzdanje, ljubav prema sebi i sputavaju ostvarivanje vaših snova. 
Dakle, jedino mišljenje koje treba uvažiti je ono vaše.
Jedini glas koji treba da čujete je onaj svoj. Drugi mogu da vas posavetuju, da vas uče, da vas kritikuju, da vam se dive itd, ali kada je reč o vašim postupcima, jedino ko može da ih kontroliše ste vi, vaš um koji ispunjava potrebe vaše duše. I to vam je dovoljno za srećan život.

Love&peace

No comments:

Post a Comment