Monday, March 10, 2014

Pet rečenica sreće

Danas razmišljam o rečenicama koje su postale toliko izlizane od korišćenja u svakodnevnom govoru. Razmišljam o rečenicama koje su bačene u okove klišea, da čovek ne pronalazi mudrost u njima, već kad ih čuje prevrne očima i nastavi da kuka na svoj život. A zapravo one su te nose svu mudrost ovoga sveta. One mogu da pruže utehu, ako se protumače na odgovarajući način.
Izdvojila bih samo neke od njih:

- Kakve su ti misli takav ti je život.
- Ko zna zašto je to dobro.
- Sve se dešava sa razlogom.
- Vreme leči sve.
- Ne brini, budi srećan. (Don't worry be happy)
Dođe tako čovek u problemu kod prijatelja, izjada mu se, olakša dušu i zauzvrat od istog dobije utehu upakovanu u ove poznate rečenice. Dešava se izgleda da što se nešto više reprodukuje i koristi među širom populacijom izgubi smisao i vrednost koju zapravo ima zauvek i to neosporno.
Zato ću ovim tekstom pokušati da stavim do znanja na šta, po mom mišljenju, treba da se fokusirate kad budete čuli ove rečenice kada vam ih neko izgovara dok ste u nekoj lošoj životnoj situaciji ili želite vi nekoga da utešite. Imajte u vidu da su ovo samo kratke crte, samo koncept, na kome treba raditi i razvijati se u skladu sa njim da biste živeli srećan život.
Kakve su ti misli takav ti je život - Otac Tadej je bezbroj puta citiran, ali mnogi ove reči shvataju ozbiljno, toliko, da ih primenjuju u životu. Ova rečenica izistkuje jednu ogromnu temu o kojoj se mogu knjige napisati, ali zapravo suština je ta, da vodite računa šta mislite u toku dana i da su misli odraz onoga kako se osećate, a tim osećanjima (vibracijom) privlačite u život određene situacije. Naravno, postoji milion tehnika, teorija i primera u praksi kako steći sposobnost da mislite tako da živite život koji želite. Svako ko želi da postane takva osoba, naći će načina da to i ostvari. Kada bude bilo vreme, daću svoj doprinos u tom pravcu. Uglavnom pazite šta mislite i istražujte kako da mislite pozitivno.

Ko zna zašto je to dobro - Dok ste u nekoj lošoj situaciji, jako je teško ostati pribran i misliti pozitivno. Niko na ovom svetu ne može to učiniti za tren oka. To je proces koji traje, a pozitivan rezultat na kraju je neizbežan. Ali, ma koliko nam teško bilo, možemo da se uhvatimo za jednu slamčicu spasa. Ona se ogleda u spoznaji da iza svake loše situacije stoji nešto DOBRO. Zato, kada sledeći put čujete ovu rečenicu, zastanite, razmislite i na postavljeno pitanje odgovorite sebi: ''Ja znam da je ovo dobro''.

Sve se dešava sa razlogom - E sada, kada znate da VI znate da iako se nešto loše dešava zapravo dobro po vas, onda se nadovezujemo na ovu rečenicu o razlogu zbog čega se nešto dešava. Kada smo u nekoj lošoj situaciji, prvo na šta pomislimo je ''Zašto mi se ovo dešava?!'' Odgovor još uvek ne stoji pred vama, ali najvažnije je da znate, da verujete, da budete ubeđeni da će vam se kad-tad prikazati. To je odgovor koji će vam predstaviti razlog zbog čega se nešto desilo. Dakle, budite uvereni da ćete saznati razlog zbog čega ste upali u lošu situaciju i strpljivo ga dočekajte.

Vreme leči sve - Kada se nađemo u vrtlogu problema i celokupne loše situacije, nema pozitivnosti, nema mudrosti, nema utehe, sve je jedan kompletan haos. Šta činiti? Preživeti. Biti svestan da nijedan loš trenutak ne traje večno. Biti svestan da će i tom lošem periodu doći kraj. Skupite se, sačekajte da oluja prođe i naravno da posle kiše uvek svane sunce. Ma koliko vam ovo bajkovito i utopijski zvučalo, svi znamo da smo svedoci životnih oscilacija i da je nemoguće ići kroz ovaj život bez turbulencija.
Dakle, kada prođe određen vremenski period, kada se loš događaj nađe na određenoj distanci od vas, onda ste u stanju da izvučete pouke iz prethodnih dešavanja. Onda dobijate odgovor na pitanje zašto je to dobro i dobijate odgovor koji je razlog zbog čega se nešto desilo.

Ne brini, budi srećan - Kada shvatite zbog čega se nešto loše dogodilo, pokupite sve moguće pouke iz tog iskustva. Svi ti trenuci proživljeni nisu nikakve greške koje su se desile, već isključivo lekcije. Nešto zbog čega ste danas tu gde ste. Zahvalite se prošlosti na naučenim lekcijama i pustite je da ostane tu gde treba - u prošlosti. Onda, nastavite koračati kroz život sa pozitivnim mislima i bez briga. I zapamtite dobro: Briga je samo planiranje onoga što ne želite da vam se dogodi. Ako i dalje ne verujete to je samo znak da niste doživeli i usvojili mudrost koju nosi prva rečenica utehe koju sam pomenula. Kada sve ovo pročitate deluje suviše lako, možda na prvi pogled nemoguće. Ali kada se radi na tome i kada postoji odluka i želja da živite srećan život, onda se stvari same odvijaju u vašu korist.
Budite srećni, jer je to jedini zadatak koji imamo na ovoj planeti. Jedina svrha i suština života je biti srećan. Stvoreni smo da bismo bili takvi, ali naši izbori često prevagnu na onu tamnu i negativnu stranu koju smo sami kreirali. Dozvolite svom biću da uvek izabere srećniju stranu života.

I za kraj pesma koja će učiniti da uvek budete HAPPY! 


Love&peace

No comments:

Post a Comment