Thursday, November 6, 2014

Hlebom ili kamenom?

Dobro poznata ''Ima nas raznih'' konstatacija. 
Ja sam neko ko veruje da postoje dobri ljudi. Verujem da u svojoj okolini možemo imati samo one ljude koji su slični nama. Ukoliko nismo na nekom nivou svog postojanja kompatibilni, jednostavno putevi nam se razilaze. Zato i ne treba grčevito držati one koji nam zapravo ne odgovaraju na tom nivou. Poželjno je poželeti im sve najbolje, na neki način blagosloviti ih i krenuti svojim putem dalje.

Ali, šta se dešava sa onim ljudima koji su nam naneli zlo i na neki način povredili?


Kada se nađem pred nekim iskušenjem kako postupiti u situaciji pred osobom koja me je povredila, uvek se zapitam šta bi moj simbol savršene dobrote u vidu jednog lika učinio na mom mestu. Naravno, odgovor uvek bude ljubav. Ali teško je ju je iskazati kada smo poraženi, povređeni i na neki način dezorijentisani nepoželjnom situacijom u svom iskustvu. Tada je najteže oprostiti. Tada je najteže baciti hleb osobi koja je vas gađala kamenom. 
Da li se nekada zapitate šta ju je navelo na takav čin? Odgovor je neizostavan i što ga brže pronađete, brže vam dolazi mir. A mir je ono čemu svi težimo.

Hladne glave, uvek ćete spoznati da je upravo takvoj osobi ljubav najpotrebnija. Dakle, onome za koga mislite da mu treba uskratiti svaku vrstu ljubavi na ovoj planeti, ta ista ljubav je zapravo najviše potrebna. Ali ko će se u tom teškom trenutku besa i mržnje pretvoriti u Isusa, Majku Terezu ili Samarićanina? Pokušajte da to budete baš vi.

Jedne činjenice treba uvek da budemo svesni. Srećna osoba ne povređuje druge ljude. Osoba ispunjena ljubavlju ne povređuje druge ljude. Fizički i psihički zdrava osoba sa navedenim osećanjima sreće i ljubavi ne povređuje druge ljude.
Ukoliko želimo osobi koja nam je nešto loše učinila da vratimo istom merom, ne mogu a da se ne zapitam šta nas onda razlikuje od te osobe? Apsolutno ništa. Osoba koja uzvraća istom merom je upravo ista kao i osoba koju to uzvraćanje očekuje. 

Kad god ste u prilici setite se toga. Najbolje bi bilo odmah u trenutku te loše situacije. Ali nije kasno ni kada se nešto loše već dogodi. Ukoliko niste u stanju da oprostite, da uspostavite konakt sa tom osobom, da rešite problem, jedino što možete da učinite, a da opet osetite svoj mir je to da je pustite da živi svoj život daleko od vas i da joj se ne svetite. 

Spoznaje dobro u svakom čoveku, a pre svega u sebi. Kad ga pronađete, biće to jedan magnet koji će privlačiti samo slične vama u vaš život. Neka to bude magnet dobrote koji će u vama biti prisutan do kraja života.Lav end pis

No comments:

Post a Comment