Monday, February 2, 2015

John Newman i strpljenje


Kad se najmanje nadaš želja se ostvaruje.
Dok sam bila mlađa, nije mi bilo baš najjasnije zbog čega je to tako. Ali sada shvatam.

Svi smo mi satkani od želja. Dok je njih bićemo i živi. Nekada znamo tačno šta želimo, ali ne i zbog čega. Sa druge strane nekada ne znamo šta želimo ili smo zbunjeni i nesigurni da li je neka želja za nas dobra ili loša. 

Ono u šta ja slepo verujem je to da kada nešto ZAISTA želimo, svesno ili nesvesno, to se kad-tad ostvaruje. Manifestovalo mi se toliko puta da sa sigurnošću ovo mogu da tvrdim. Problem nastaje kada smo ubeđeni da nešto ZAISTA želimo, ali neko ko vidi malo širu sliku i ko nije ograničen logikom i umom kao mi (nazovite to kojim god hoćete imenom), ipak može da vidi da to i nije dobro za nas i samo iz tog razloga želja ostaje neostvarena ili biva zamenjena ostvarenjem mnogo bolje želje za nas. Naravno, mnogi će biti skeptični po tom pitanju i naravno da neće prihvatiti da neko ili nešto više od nas samih bolje zna, pa će se upustiti u borbu sa vetrenjačama. Mislim da na kraju ovakvo objašnjenje ipak stigne do nas u vidu istine.

Koliko puta vam se desilo kada usmerite svu svoju energiju, znanje ili bilo koji resurs u ostvarenje neke želje, o ostvarenju ni traga ni glasa? Baš na onaj isti način kada pokušavate da se setite reči koja vam je ''na vrh jezika'' i što više želite da je se setite to vam manje dolazi na pamet. I onda... Kada otpustite, kada se ''predate'' ona sama nađe put do vašeg uma. Na takav način ja posmatram ostvarenje želja.

Zbog čega nam se neka želja ostvaruje kad se najmanje nadamo? Zato što nismo fokusirani na to kako nam se želja još uvek nije ostvarila. Ne trošimo svu energiju očekujući je. Ne mešamo se u prirodni tok njenog ostvarenja. Otpuštamo... Prepuštamo... Dopuštamo!
Sinoć mi se desilo nešto veoma čudno i smešno istovremeno, pa me je inspirisalo da pišem na ovu temu.
Naime, od pre nekih mesec dana u jednom kafiću koji često posećujem, čujem jednu pesmu kad god se tu nađem. Nisam nešto obraćala pažnju na nju, ali mi je bila simpatična. Nakon nekog vremena, jednog jutra, prva misao kada sam otvorila oči bila mi je melodija te pesme. Želela sam odmah da je čujem i da je po svom dobrom starom običaju ceo dan ostavim na ''repeat''. Međutim, niti sam znala tekst, niti izvođača. Samo deo melodije i dve-tri reči. To me je izluđivalo danima, kao da je nekakva misterija univerzuma preda mnom. Pokušala sam je naći pomoću Google-a, međutim tri reči koje su mi bile jedino poznate nisu bile ni od kakve koristi. Pitala sam prijatelje, koji su me gledali kao da sam pala sa Marsa dok sam im pevušila melodiju i pričala ''Daaaj sigurno znate!'' Prijatelji kojima sam ovo pitanje postavljala tekstualno, verovatno misle da ću u skorije vreme dobiti šifru svog mentalnog poremećaja. Nakon par dana, igrom slučaja dugo sam se zadržala u tom kafiću gde je stalno puštaju i za sve to vreme od pesme ni traga ni glasa. Na kraju sam se ''predala''. Naći ću je već nekad. Možda preko Shazama kad je budem čula negde. Uostalom, to je samo pesma.
Sinoć, legla sam da spavam, ali sam pre toga gledala nešto po YouTube-u. U listi preporučenih pesama, bila je i jedna pesma Johna Newmana koja mi je baš draga (''Love me again''). I onda sam se setila! Glas koji peva onu moju traženu pesmu neverovatno podseća na glas ovog pevača. Mogla bih da izlistam i ostale njegove pesme. Pustim jednu, drugu, treću, taman da odustanem i ugledam naslov ''Cheating'', reko' hajde još ovu da pokušam... Kad ono... TO JE TA! Sreći mojoj nije bilo kraja. Toliko banalna stvar, a toliko mi je radosti pružila :D

Na prvi pogled beznačajna misija, ali nosi važnu poruku. Ako nešto zaista želiš, kad se najmanje nadaš ostvariće se i to na način na koji nisi ni bio svesan da će se ostvariti.

Nemojte mi ništa verovati na reč, isprobajte sa bilo kojom željom. Neka za početak bude ovako mala i na prvi pogled beznačajna. Sve što treba je vera da će se ostvariti onda kada bude bilo vreme (da sam svoju pesmu odmah našla, ovaj tekst ne bi postojao) i da će se ostvariti na način na koji nismo ni svesni (nikada se ne bih nadala da ću je sama naći u 1h iza ponoći). Zato verujte i želite i pustite život da ide svojim tokom.

I kad možete pustite ovu divnu pesmu, nateraće vas da mrdnete i osetite čari srećnog života u sadašnjem trenutku :)Lav end pis

No comments:

Post a Comment