Wednesday, May 20, 2015

Priča o kanti za otpatke - ne ostani đubre do kraja

         Od onih sam što bi radije torbu, auto, džepove i sl ispunili otpatcima, nego ulicu, put ili koju god površinu zemlje u nedostatku prostora koji je predviđen za odlaganje istog. Ne znam da li je to zbog razvijene ekološke svesti, vaspitanja, nekog moždanog poremećaja ili od svega po malo, ali imam utisak da bih prirodu tj planetu uvredila kada bih postupila drugačije, a ona to nije nikako zaslužila. Vodim se mišlju - bolje jedan nego nijedan, kome je stalo i koji brine o tome. 


         Kao mala slušala sam kako se tamo negde ''napolju'', nekultura u vidu nepoštovanja prirode i njenih resursa kažnjava i to novčano, samo u Srbiji se sve može. Od bacanja smeća, preko vršenja nužde i ostalih necivilizovanih oblika ponašanja kada je ekologija u pitanju. Onda sam se i sama uverila u istinitost tih priča kada sam se našla na tim mestima van Srbije i uvek potajno čeznula za ekoloških uređenjem naše države. Pošto nisam (još uvek) istaknuti ekološki revolucionar, radim ono što je u mojoj najmanjoj moći, a to je da poštujem kad god i koliko god mogu okolinu u kojoj se nalazim.

        Prošle godine, boraveći mesec dana u Holandiji, toliko sam se navikla na odlaganje smeća u posebnim kategorijama i divila se njihovoj posvećenosti tome, da mi je baš teško palo trpanje svega u istu kesu kada sam se vratila kući. Pomirila sam se sa sudbinom da smo još uvek daleko od toga. Pitala sam se kada će se makar u gradu, na ulici, pojaviti neki pomak u celoj toj ekološkoj priči, kad smo već tako daleko od pojedinačnog ekološkog uređenja po stambenim objektima.

A onda sam danas na Facebook-u videla...

Smederevo dobilo novu kantu za otpatke koju čine tri odeljka: za papir, plastiku i ostalo.

        Umesto da pomenuti objekat vide kao buđenje ekološke svesti u gradu, mnogi će ga videti tj vide kao idealnu priliku za ispoljavanje vandalizma i ''srpskog inata''. 

Pročitah komentare: ''Tu ce nakon nekog vremena da baca ko sta stigne..'', '' Porusice vandali... '', '' Bacaće ljudi svuda samo ne gde treba. Dok ljudima u svest ne uđe koliko je bitna održivost, a posebno reciklaža, nema nekog velikog pomaka u uspešnosti upravljanja otpadom.''
frown emoticon''
Photo by Igor Gatalica

           Nisam mogla da ne primetim kako uvek kukamo, kritikujemo i predviđamo loš ishod kada se pojavi nešto NOVO u  našoj okolini. Valjda je tako najlakše. Kada god se pojavi neki novitet, za kojim obično uveliko kaskamo (imajući u vidu da se ovakve stvari nalaze u svakom naselju, čim malo izađete iz Srbije, tamo u onu famoznu Evropu, kojoj jelte težimo, iako smo deo nje) nađu se analitičari i proroci ''srpske'' REALNOSTI.

Pa rođaci moji... Da li ste nekad pomislili da promenite tu realnost? Da li ste ikada spoznali da je vi kreirate i da zajedno sa svim ljudima u ovoj zemlji odlučujete kakva će ona biti svakodnevno i to baš svojim izjavama i ponašanjem?

            Ako se pojavi novi ekološki kontejner, zašto ga ne bismo koristili onako kako treba? Zašto ne bismo pohvalili inicijativu? Zašto ne bismo učili decu da je to nešto dobro za okolinu u kojoj žive? Zašto ne bismo odbranili svoj stav i širili informacije o važnosti održivosti? Zašto jednostavno ne budemo PRIMER kako treba postupati?
            Baš TI možeš da stavljaš papir u odeljak za papir, bez obzira što će se pojaviti možda neki ''genije'' koji će tu ubaciti limenku. To je minimum tvog doprinosa. Uradi ispravnu stvar barem TI. Daj primer da je moguće postupati drugačije.

           Ako u svemu vidimo samo loše ili se unapred bavimo predviđanjima koja će se naravno ostvariti samo zato što se niko nije usudio da nešto promeni. Nemojte onda da očekujete to bolje vreme u mestu u kome se nalazite, a još manje u vašem životu. Širenjem informacija, dizanjem svesti o nekoj važnoj temi, možemo postići da se nešto i desi i PROMENI. Kukanjem, osudom, proricanjem crne sudbine itd - nećemo.

          Promenimo ugao gledanja i počnimo da (se) menjamo, prvenstveno zbog sebe, a onda i zbog onih koji tek treba da kroče na tlo ove planete. Imajte u vidu: Bolje jedan nego nijedan, a sigurna sam da će nas biti sve više i neće biti uzalud.

          A što se tiče kontejnera... Nadam se da će biti pelcer za rast ekološke svesti u ovom gradu. Moju podršku će u tome uvek imati i istinski se radujem napretku! :)


Lav end pis

1 comment: