E-mail trpi sve

Sa ljudima u poslu, uvek i sve – napismeno. Zaštitite sebe od ljudi koji su skloni tome da ne pričaju istinu (da ne kažem lažova).

Ponedeljak je idealan dan da se priča o poslu. Inspirisana nekim skorašnjim događajima, odlučila sam da ovo bude prvi tekst u kategoriji ”Business”. Neočekivano i neplanirano, baš kao što nas svakodnevno može snaći situacija na poslu. Znate sigurno o čemu pričam. To je ono kada vas jedan poziv ili e-mail (ili više njih) ubace u vrtlog problema koji morate da rešite.

Ako bismo ljude podelili na one koji vole da pričaju telefonom ili kucaju poruke (privatno ili poslovno), bez razmišljanja bila bih ponosni pripadnik druge grupe. Zato uvek preferiram da imam vidljive ugovorene detalje.

Dešavalo se da napravim grešku, pa verujem i smatram da osoba koja razgovara sa mnom uživo ili preko telefona, ugovara posao na osnovu istih informacija kojima raspolažemo i da ugovoreni detalji nisu skloni promeni bez prethodne najave, potvrde ili upita. Međutim, nekad se sasvim neočekivano ispostavi skroz suprotno. U takvim situacijama, važno je imati izvore iz kojih ćete moći utvrditi o čemu se radi i ko je odgovoran.

Da li detalje svojih ugovorenih poslova imate negde potvrđeno napismeno od strane klijenta/saradnika?

Čuli ste sigurno za rečenicu – ”Papir trpi sve”. S obzirom da živimo u svetu digitalnih uređaja, papir ovih dana može da zameni e-mail, poruka ili ugovor u pdf-u. Ukoliko radite sa drugim ljudima i dogovarate poslove sa njima, uvek imajte detalje dogovora potvrđene i arhivirane na jednom mestu. Ukoliko to ne uradite, budite spremni da dogovor poprimi nove oblike bez vašeg znanja i najave. Ne potvrđujte ugovoreni posao bez prethodno usaglašenih i poslatih detalja pismenim putem od strane saradnika ili klijenata.

Typing…

Ja sam od onih poslovnih saradnica, koja će učiniti sve da nađe rešenje čak i kada greška nije moja. Kada dođe do nekog nesporazuma ili izazovne situacije, uvek prvo pomislim da sam ja nešto pogrešila. U dosadašnjem poslovnom iskustvu, u većini slučajeva, greška je bila do drugih. Ovo ne govorim iz potrebe da prikažem sebe kao bezgrešnu i najbolju, već isključivo to da sam na osnovu e-mail-ova i poruka lako dokazivala sebi (a nekad i drugima) da greška nije moja. To je u određenim slučajevima veoma važno. Da bi ”oprali” sebe kod svojih nadređenih, kolega ili vas, saradnici su u stanju da izmisle (slažu) opravdanja koja se graniče sa fikcijom i (ne)vešto svale krivicu na vas bez pardona. Ta informacija koja govori napismeno o vašim ugovorenim detaljima će moći da vam sačuva vreme, živce, energiju, a nekad i novac.

Svi mi grešimo na svim poljima, ali ono po čemu se razlikujemo je to kako na te greške reagujemo. Verujem da ste se do sada na poslu susreli sa različitim tipovima ljudi, koji različito reaguju na greške. Mnogi od njih reaguju na način koji izaziva ogromni stres. Ali, to je već za posebnu temu. (Stay tuned) U svakom slučaju, iz svakog iskustva nešto naučite i znate da ćete drugog puta pametnije.

Kada dođe do situacije u kojoj morate da branite svoj kredibilitet i profesionalnost i kada uspete da pronađete rešenje koje svima odgovara, šta se događa posle toga? Da li vaši saradnici cene i poštuju vaš trud i svoju profitabilnosti od vaše saradnje? Ukoliko je odgovor ne, razmislite da li želite sledeći put imati poslovnih projekata zajedno i koja su alternativna rešenja ako ne želite.

Važno je biti iskren i dati sve od sebe da se nepoželjna situacija reši na obostrano zadovoljstvo, nekad čak i na vašu štetu do određenih granica, zarad bolje buduće saradnje i poštovanja dogovora. Bez neprijstojnog ponašanja, urlanja i grubih reči koje su odraz nemoći. Koliko god verovali ljudima, uvek postoji mogućnost da je nešto svesno ili nesvesno izostavljeno ili podrazumevano mimo vašeg (sa)znanja. Poštujte tuđu profesionalnost, ali isto tako cenite svoju. A da biste sebi olakšali teret na svom poslovnom putu, od sad sve i sa svima – samo napismeno.

Share: