Google disk – pomoćnik u poslu

Svesni smo uticaja kompanije ”Google” na civilizaciju i koliko nam je olakšala živote. Među svim korisnim alatima i aplikacijama, onaj koji najviše volim i koristim je Google drive (Google disk).

Moja poslovna karijera započela je pre 5 godina. Kao i svi početnici, nisam imala iskustva i veoma sam zahvalna što se na početku iskustvo od mene nikada nije ni zahtevalo. Nisam znala šta je ulazna, a šta izlazna faktura, niti šta znači na engleskom reč invoice. Učila sam, grešila sam, otežavala sebi, ali sam na kraju došla do svog čarobnog sistema koji koristim i dan danas, zajedno sa kolegama. Zapravo mislim da u svakom poslu i u svakoj kompaniji, znanje u školi značajno olakšava poslovanje, ali ono što ga održava i čini mogućim je jedinstveni sistem rada koji svima odgovara, a on se ne uči u školi, već se sam stvara na osnovu iskustva.

Od zapisivanja i pravljenja tabela ručno u sveskama, preko korišćenja Excel-a, došla sam do svog savršenog načina kako da svoje poslovne podatke skladištim na jednom mestu, a da to mogu i moje kolege da vide i interaktivno učestvuju u tom procesu. Pogotovo sada u ovom periodu kada je društveni kontakt sveden na minimum. Postoje naravno adekvatniji i kompleksniji programi koji se kupuju, ali prepoznaćete već da li vrsta i obim vašeg posla mogu da se uklope u korišćenje Google Drive-a i to potpuno besplatno dokle god imate memorije. Kada vam je potreban dodatni prostor za skladištenje podataka, onda možete da ga dokupite.

Google Disk

Google Disk možete koristiti ukoliko imate G-mail ili ukoliko je vaš mail povezan na Google uz pomoć G Suite. Odlaskom na Google Disk (Drive) možete kreirati foldere, upload-ovati dokumenta ili file-ove, koristiti Google Docs (zamena za Word), Google Sheets (zamena za Excel), Google Slides (zamena za Power Point) itd. Sva dokumenta možete deliti sa određenim osobama ili voditi svoju internu evidenciju.

Najviše koristim Google Drive za booking sisteme, za evidenciju ulaznih i izlaznih računa, kreiranje dokumenata itd. Microsoft Office ne koristim uopšte, a dokumenta iz Google Drive-a čuvam u formatima u kojima osobe koje koriste Office mogu moj dokument iz GD-a da vide bez problema. Ono što najviše volim kod Google Drive-a je što su mi svi podaci dostupni odmah, pogotovo kad me neko pozove, jer su mi sve tabele i evidencija povezani na mobilne telefone preko instalirane aplikacije Google Drive-a.

Ukoliko je neko tek upoznat sa ovim alatom, neka mi slobodno javi ako mu je potrebna pomoć oko korišćenja ili kreiranja dokumenata. Naravno, GD možete koristiti i u totalno privatne svrhe i skladištite svoje fotografije i videa, to-do liste, recepte ili ostale file-ove kako biste oslobodili memoriju na svom telefonu ili kompjuteru.

Srećan rad! 🙂

Share: