Put do zahvalnosti

Razmišljala sam kojom bi temom trebalo započeti novu etapu blogovanja. Onda sam došla do zaključka, kada bih morala da izaberem samo jedan savet koji bih mogla da podelim sa drugima, bio bi to – ”Budite zahvalni”.

Davno sam čula rečenicu ”Zahvalan čovek je srećan čovek” i njen eho u mom umu odzvanja svakodnevno. Čitajući i slušajući mnoge autore, naišla sam na jednu nit koju su svi oni utkali u svoja dela/govore, na različite načine, naglašavajući koliko je ona važna za (srećan) život. Ta nit je zahvalnost.

Zašto je ona toliko važna? Pre svega, svi težimo tome da se osećamo dobro u svojoj koži, tj da osećamo odustvo svega što nam ne odgovara u datom trenutku. Izgovaranjem rečenica u kojima iskazujemo na čemu smo zahvalni, u kojoj god da se situaciji nalazimo, menjamo našu percepciju, koja će dovesti do toga da počnemo da se osećamo bolje ili da bar zaustavimo pad u ”loše raspoloženje”. Zahvalnost stvara iskru nade. Pravi prostor za nove i lepe stvari. Krči put do ostvarenja želja.

Da biste postali svesni na čemu treba da budete zahvalni, pogotovo kada ste mišljenja da nema apsolutno ničega (trenutno) na čemu možete biti zahvalni, zapitajte se sledeće:

Kada bih izgubio/la danas sve ono na čemu juče nisam bio/bila zahvalna, šta bi to sve bilo i kako bih se osećao/la?

Odgovor na ovo pitanje nosi sa sobom spoznaju koliko uzimamo ljude, stvari i pojave zdravo za gotovo. Odgovor treba da nas vrati u vreme kada smo samo maštali o onome što imamo danas. Treba da nas podseti da neko, negde, sada moli i preklinje, za život koji živimo u ovom trenutku. Zašto nam se svest o vrednosti onoga što imamo pojavi tek kada to što smo imali nestane? Hajde da to promenimo.

Nije ni meni ovo kliknulo preko noći. Bilo je potrebno vreme da se prikupljeno znanje o zahvalnosti i njenoj važnosti fermentiše u umu, potom primeni, pa tek onda pretvori u promenu i rezultat koji su neminovni.

Na koji način možete uvesti zahvalnost u svoju svakodnevnicu?

  1. Pišite dnevnik zahvalnosti  – Na početku ili na kraju dana, u svesci predviđenoj samo za zapisivanje zahvalnosti, odaberite 3 ili više primera na čemu ste tog dana zahvalni.
  2. Izgovarajte zahvalnosti – Odaberite period u toku dana, poželjno je da bude isti da bi se lakše stekla navika, u kom ćete na glas ili u sebi izgovoriti 3 ili više primera na čemu ste tog dana zahvalni. (Ja sam npr dugo praktikovala svakog jutra na putu do posla da izgovaram u sebi na čemu sam zahvalna.)
  3. Instalirajte aplikaciju – postoji dosta aplikacija koje vam mogu pomoći da izrazite zahvalnost u toku dana. Jedna od njih je Gratitude. Ova aplikacija vas može alarmom podsetiti da napišete zahvalnosti, uz koje možete dodati fotografije. Sve što zabeležite može biti sačuvano pod šifrom.
  4. Koristite Notes na telefonu – ukoliko vam je lakše da zabeležite zahvalnosti u telefonu, sasvim je dovoljno da otvorite zaseban folder u Notesu telefona i svakodnevno beležite na čemu ste tog dana zahvalni. Isto možete učiniti i sa Word dokumentom na kompjuteru.
  5. Izrazite zahvalnost na svoj način – ukoliko vam ne odgovara da zahvalnosti zapisujete, kucate ili izgovarate, potrudite se da pronađete način na koji ćete moći da izrazite zahvalnost kad god ste u mogućnosti. Kombinujte neke od ovih načina, poenta je proživeti osećaj zahvalnosti. Ne opterećujte se oko metode.
Hvala ti na…

Kome treba biti zahvalnost upućena i koja je njena svrha?

Zahvalnost možemo uputiti kome god želimo i osećamo da treba. Prirodi, univerzumu (svemiru), Bogu, životu, Višoj Sili, sebi… izbor je na vama. Njena svrha je pre svega da je emotivno proživite. Dok zapisujete ili izgovarate na čemu ste tog dana zahvalni, potrebno je da zaista osetite zahvalnost. To je isti onaj osećaj kao kada npr dobijemo poklon koji nas je zaista obradovao i iznenadio. Zar nije sve ono što imamo u životu na neki način poklon?

Izaberite period od mesec dana u kome ćete svakodnevno praktikovati zapisivanje ili izgovaranje zahvalnosti i dopustite sebi da isključivo na svom primeru uočite efekat koji zahvalnost manifestuje.

Može da se desi da vam se zahvalnost na nekim teškim situacijama koje su vam se desile pojavi tek nakon dugog perioda. Dajte sebi vremena i sačekajte da vam se razlog ”zašto je to dobro?” sam prikaže. Pre ili kasnije, uvek se pojavi, a onda budete i na tome zahvalni. Nisam ni slutila da je moguće, da za situaciju koju smo proživeli kao smak sveta, osetimo nakon nekog vremena samo zahvalnost. Wow!

Tek kada smo zahvalni na obilju koje imamo danas, u stanju smo da to obilje umnožimo sutra.

Moja zahvalnost svakoga dana počinje čim otvorim oči. Zahvalim se na novom danu i novoj šansi. Zahvalim se što se budim pored osobe koju volim i koja me voli. Zahvalna sam što su svi moji najbliži zdravi.

I za kraj… Budite razlog nečije zahvalnosti.

Hvala na pažnji. <3

Share: