Tri korisne aplikacije

Kao što verovatno znate, na Instagram-u kada uđete na svoj profil, pa skroz gore sa leve strane možete da izaberete meni i među opcijama postoji ”Your activity”. Ta čarobna opcija nam govori koliko svog dragocenog i potrošnog resursa zvanog vreme provodimo na ovoj aplikaciji. Postoji čak opcija da vreme na app-u možete sebi da ograničite kako biste spasili sebe, ali mnogima od nas nema spasa jer navika proveravanja svog feed-a sa postovima i story-ima uzela je maha.

Takođe, korisnici iPhone-a imaju u svojim podešavanjima listu u kojoj se nalazi i opcija ”Screen Time” koja još fascinantnije i detaljnije kreira analizu koliko vremenski koristimo na dnevnom nivou svoj telefon, koliko na određenim aplikacijama ili grupi aplikacija.

Moji rezultati su poražavajući. Dok pišem ovaj tekst Intagram mi govori da prosečno gubim 2 sata i 33 minuta dnevno na ovoj aplikaciji, a dragi telefon mi poručuje da je u mojim rukama 6 sati i 56 minuta dnevno i da bi verovatno trebala neko lečenje.

Pokušala sam dosta toga. Brisala sam aplikacije. Onda sam vraćajući im se ograničavala pristup nakon 15 min. Pravila sam nove rasporede tj. krila ikonice na ekranu. Osvešćivala da ne treba da gubim vreme koristeći Instagram (pet profila, od toga dva privatna i tri poslovna), Tviter, Facebook, Viber, WhatsApp, Messenger, Telegram, Netflix, Snapchat, You Tube, LinkedIn itd. Borila sam se protiv same sebe sve dok nisam shvatila da je jedino rešenje da sve ove ugljene hidrate od aplikacija zamenim nekim ”zdravijim” alternativama. Ubedljivi pobednici tog tipa su aplikacije Duo Lingo i Medium. Obe aplikacije zahtevaju odlično poznavanje engleskog jezika. Ako se tu baš i ne snalazite, zaista vam preporučujem da vaša nova ”zdravija” aplikacija bude neka za učenje engleskog jezika kako biste sebi proširili vidike i stekli neka nova znanja i informacije koje nisu dostupne na našem jeziku.

Duo Lingo obožavam! To je aplikacija za učenje jezika na veoma zanimljiv način. Možete da je instalirate i koristite besplatno, a možete da se pretplatite na mesečno članstvo (oko 10€) čije su beneficije neograničeno vreme korišćenja aplikacije kada pravite greške i odustvo reklama. Posle nekog vremena odlučila sam se za drugu opciju i nisam se pokajala. Na aplikaciji možete učiti ogroman broj jezika, usput skupljate poene koje vam donose određene povoljnosti tokom učenja. Ja trenutno učim španski i francuski. Više sam naravno zadovoljna španskim, jer sam imala predznanje, ali isto tako sam od potpunog laika za francuski, uspela da postanem početnik koji obećava. Deux croissants, s’il vous plait! 🙂

Ukoliko već imate vremena da koristite telefon, moja preporuka je da ga iskoristite za nešto pametno kao što je učenje jezika. DL imate na Play Store, App Store ili na sajtu, a ako vam treba neka dodatna informacija povodom ove aplikacije, slobodno mi javite.

Duo Lingo logo
Duo Lingo Logo

Sledeća aplikacija koja mi je pomogla da nešto novo pročitam ili naučim je fantastični Medium. Na aplikaciji (postoji i sajt takođe) ima toliko tekstova na engleskom jeziku, iz raznih oblasti da sam sigurna da će se naći nešto u skladu sa svojim interesovanjima. Mnogi tekstovi su me inspirisali i naveli da razmišljam o određenim temama, a najviše me motivisali da nastavim da pišem i objavljujem šta bih volela da ljudi oko mene znaju. Tekstove možete podvlačiti i čuvati citate, možete ih kompletne čuvati u svojoj listi, možete ih deliti i davati autorima aplauze (po principu lajkova).

www.medium.com

Pored ove dve aplikacije, najviše volim da koristim inspirativni Pinterest. Eksplozija ideja bilo koju tematiku da izaberete da istražite. Posebno volim da koristim Pinterest kada planiram putovanje. Toliko fenomenalnih preporuka za obilaske, a o idejama za fotografisanje da ne govorim. Možete da kreirate svoje javne ili privatne ”foldere” (board-ove), možete board-ove podeliti samo sa određenim osobama. U njima možete čuvati slike koje su uglavnom povezane sa nekim blogom ili sajtom, koje vam samim tim pružaju novi izvor informacija.

Još sam u potrazi za aplikacijama koje nam vreme čine korisno provedenim. Ukoliko znate za još neke, molim, javite. Osvestite koliko vremena provodite koristeći telefon i učinite nešto povodom toga. Korisno i pametno.

À bientôt!

Share: